ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Εκπομπή στο Εθνικό Γαλλικό Ραδιόφωνο για την καταστροφή της Χαλκιδικής

Την Δευτέρα 6 Μαίου, παρουσιάστηκε ρεπορτάζ στο εθνικό Γαλλικό Ραδιόρφωο France Inter με το θέμα της μεταλλουργίας χρυσού και της καταστροφής της Χαλκιδικής. Μπορείτε να δείτε και να ακούσετε το πλήρες ρεποστάζ που παρουσιάζουμε παρακάτω σε μετάφραση από τα Γαλλικά, εδώ.

Το περιβάλλον και η εργασία, απειλούνται από τον γίγαντα της Eldorado, στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Ρεπορτάζ της Αγγελικής Κουρούνη, Στρατονίκη, Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, στην Χαλκιδική, οι κάτοικοι των χωριών διαμαρτύρονται ενάντια στον καναδικό γίγαντα Eldorado Gold που μπορεί να καταστρέψει ένα αρχέγονο δάσος των 37.000 m ² για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων χρυσού. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια την καταστροφή ολόκληρης της περιοχής, η οποία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός της χώρας, τόσο από οικολογική πλευρά όσο και από την πλευρά της απασχόλησης, καθώς η Χαλκιδική ζει από τον οικοτουρισμό και την αλιεία. Εδώ και εβδομάδες, ο κόσμος των χωριών της περιοχής διαδηλώνει και κάνει επιχειρήσεις κομάντος εναντίον των εγκαταστάσεων, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει το καναδικό γίγαντα.

Εδώ στην Στρατονίκη, στην Χαλκιδική, ζούμε στον ρυθμό των εκσκαφών. Η καναδική εταιρεία Eldorado Gold και η ελληνική θυγατρική της, Ελληνικός Χρυσός, η οποία βγάζει το μετάλλευμα από τη γη, ρυθμίζει την ζωή του χωριού. Ένα χωριό στριμωγμένο ανάμεσα στη θάλασσα και σ’ ένα όμορφο βουνό, που σήμερα όμως είναι απαγορευμένο.
 

Ένας υπάλληλος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός: «Δεν μπορείτε να πάτε πιο ψηλά, το βουνό ανήκει στον  «Ελληνικό Χρυσό."
 

Εδώ και μήνες, οι κάτοικοι κινητοποιούνται ενάντια στην καναδέζικη πολυεθνική, η οποία σχεδιάζει να ανοίξει ένα ορυχείο χρυσού ανοιχτής εξόρυξης, με 600m διάμετρο και βάθος 220m. Ένα ορυχείο για το οποίο θα πρέπει να ξυρίσει εκατοντάδες στρέμματα αρχέγονου δάσους και να ξεράνει το Όρος Κάκαβος, το οποίο υδροδοτεί όλη την περιοχή.
 

Ο Τόλης Παπαγεωργίου, από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων παγκοσμίως, πρωτοστατεί στις διαμαρτυρίες. 

Τόλης Παπαγεωργίου: "3100 τόνοι σκόνης ανά ώρα, θα σηκώνεται στον αέρα και όχι απλή σκόνη, αλλά θρυμματισμένο μετάλλευμα, που περιέχει, μεταξύ άλλων, χαλκό, μόλυβδο, αρσενικό ... Η σκόνη αυτή θα φεύγει από το βουνό, από υψόμετρο 700 μέτρων και θα πηγαίνει γύρω - γύρω στα χωριά μας, ολόκληρη η Χαλκιδική είναι καταδικασμένη. 

"Η Σταυρούλα Αβγολούπη, που είναι ηλικιωμένη, υποστηρίζει: "Δεν θα υπάρχει πια νερό. Αν δεις τώρα πώς είναι το βουνό εκεί, θα το βάλεις στα κλάματα. Χωρίς νερό, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την γη μας, τα σπίτια μας. Ο εγγονός μου ο Δημητράκης είναι δώδεκα χρονών και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτόν. Μοιράζει φυλλάδια. Είναι στον αγώνα. Μίλησε ακόμα και στους δημοσιογράφους. Εγώ την έζησα την ζωή μου, είμαι 78 χρονών, πόσα χρόνια θα ζήσω ακόμα; Αλλά με ποιο δικαίωμα καταστρέφουν τις ζωές των νέων;" 

Στις 17 Φεβρουαρίου, ακτιβιστές του περιβάλλοντος επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ κατά των εγκαταστάσεων της Eldorado Gold. Δεν υπήρξαν τραυματίες, αλλά καταστράφηκαν τόνοι εξοπλισμού.  
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σταθερά κι όλος ο κόσμος, νέοι και γέροι, συμμετέχει.
 
Η Eldorado Gold διαβεβαιώνει πως θα κάνει την αποκατάσταση της περιοχής, αφού εξορύξει τις 411.000 ουγκιές χρυσού, πράγμα όμως που δεν έκανε πουθενά, από οποιαδήποτε χώρα πέρασε.
 

Διαβεβαιώνει επίσης ότι δεν θα χρησιμοποιήσει κυάνιο στην εκμετάλλευση, αλλά το έδαφος που είναι φορτωμένο με 11% αρσενικό δεν αφήνει άλλη δυνατότητα. Υπόσχεται, επίσης, 5.000 θέσεις εργασίας εκτός από τα 1.200 άτομα που ήδη εργάζονται, αλλά οι αντίπαλοι απαντούν ότι τουλάχιστον 15.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν από τον τουρισμό, την γεωργία, την αλιεία και την μελισσοκομία, εξ’ αιτίας του ορυχείου. Στην Χαλκιδική, που είναι στην πραγματικότητα η τρίτη τουριστική περιοχή της χώρας, κανένας τουρίστας δεν θα θέλει να έρθει. Γι’ αυτό και έχουμε καθημερινές διαδηλώσεις στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: